Alergie pokarmowe są niezwykle powszechne. Dotykają one zarówno dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, chociaż każda żywność może wywoływać alergię, większość alergii pokarmowych powodowana jest tylko ośmioma produktami. W dzisiejszym artykule piszemy więc o typach żywności, które najczęściej wywołują alergię oraz o tym, jak można z nią walczyć.
Czym jest alergia pokarmowa?
Alergia pokarmowa to stan, w którym niektóre pokarmy wywołują nieprawidłową odpowiedź immunologiczną. Jest to spowodowane tym, że układ odpornościowy błędnie rozpoznaje niektóre białka w żywności jako szkodliwe. Twoje ciało wprowadza następnie szereg środków ochronnych, w tym uwalnianie substancji chemicznych, takich jak histamina, która powoduje stan zapalny. Dla osób z alergią pokarmową spożycie nawet niewielkiej ilości problematycznego jedzenia może powodować reakcję alergiczną. Objawy mogą wystąpić tuż po zjedzeniu posiłku lub kilka godzin po nim, objawiając się w następujący sposób:
- obrzęk języka, ust lub twarzy;
- trudności w oddychaniu;
- niskie ciśnienie krwi;
- wymioty;
- biegunka;
- pokrzywka;
- swędząca wysypka.
W cięższych przypadkach alergia pokarmowa może spowodować anafilaksję. Objawy, które pojawiają się bardzo szybko to zazwyczaj swędzącą wysypka, obrzęk gardła lub języka, a także duszności.
Osiem najczęstszych alergii pokarmowych
Produkty, które najczęściej wywołują alergię to:
– mleko krowie – najczęściej dotyka dzieci poniżej trzeciego roku życia. Diagnoza alergii na ten produkt oznacza, że powinniśmy unikać wszelkich przetworów opartych na mleku krowim.
– jaja – najczęstszy rodzaj to alergia na białko jaja. Najlepszym pomysłem jest wtedy wykluczenie tego produktu ze swojej diety.
– orzechy drzewne – alergia na orzechy (włoskie, brazylijskie, laskowe, nerkowca, migdały, makadamia, pistacje) jest jedną z najpopularniejszych. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości często wiąże się z ciężkimi reakcjami alergicznymi.
– orzechy ziemne – alergia na orzeszki ziemne często doprowadza do ciężkich reakcji alergicznych.
– skorupiaki – najczęstszym czynnikiem wywołującym alergię na skorupiaki jest białko zwane tropomiozyną.
– pszenica – alergia może być spowodowana wrażliwością na którekolwiek z setek białek pszenicy.
– soja – alergia na soję jest wywoływana przez białka zawarte w soi i produktach sojowych.
– ryby – alergia na ryby jest bardzo powszechna i łatwo ją pomylić z zatruciem pokarmowym nieświeżym produktem.
Sposób na leczenie alergii pokarmowej
W przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowych, alergie są powodowane przez układ odpornościowy, nieprawidłowo identyfikujący niektóre białka w żywności jako szkodliwe. Może to powodować reakcje potencjalnie zagrażające życiu. Aby pomóc osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi, opracowany został program żywieniowy metabolic balance®. Jego podstawowym założeniem jest to, że twoje ciało jest w stanie samodzielnie produkować hormony i enzymy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Aby funkcjonować, organizm potrzebuje materiału budulcowego w postaci białek, węglowodanów i składników odżywczych pozyskiwanych ze spożywanych pokarmów. Dlatego twój spersonalizowany plan żywieniowy skoncentruje się na dokładnie takich pokarmach, które zawierają niezbędne składniki odżywcze, których potrzebuje twój organizm. Co najważniejsze, metabolic balance® jest w stanie wyeliminować reakcje alergiczne na większość pokarmy.