Insulina jest hormonem, który pomaga organizmowi wchłaniać glukozę i utrzymywać zrównoważony poziom cukru we krwi. Insulinooporność natomiast utrudnia komórkom organizmu przyjmowanie glukozy. Z upływem czasu oporność na insulinę może powodować szereg problemów, w tym stale wysoki poziom cukru we krwi oraz prowadzić do cukrzycy II stopnia. Do najczęstszych objawów należą: przybieranie na wadze lub problemy z redukcją masy ciała, napady wilczego głodu, ochota na cukier, bóle głowy, senność zwłaszcza po posiłku, zaburzenia koncentracji i snu, a także ciągłe zmęczenie. Odpowiednio dopasowana dieta może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. W tym artykule podpowiadamy, na jakie produkty zwrócić uwagę przy insulinooporności i w jaki sposób dostosować styl życia, aby cieszyć się zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

Żywność, z którą należy się zaprzyjaźnić przy insulinooporności

Istnieją pewne składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w diecie każdej osoby z insulinoopornością. Pomagają w zwiększeniu wrażliwości na insulinę oraz zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy. Są to:
  • warzywa nieskrobiowe – brokuły, papryka
  • produky bogate w kwasy omega 3 - jak łosoś, śledż, makrela
  • pomidory – są doskonałym źródłem witamin C i E
  • żywność o wysokiej zawartości błonnika – takie jak fasola czy soczewica
  • niektóre produkty pełnoziarniste – np. komosa ryżowa, jęczmień
  • pokarmy bogate w białko – w tym chude mięso
  • soja, rośliny strączkowe i orzechy
  • żywność zawierająca przeciwutleniacze – np. jagody
  • woda – zwłaszcza jako substytut napojów słodzonych
  • zielona herbata

Indeks glikemiczny żywności

Przy insulinooporności należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny żywności – GI i ładunek glikemiczny - ŁG. Wskaźniki pomagają stwierdzić, w jaki sposób konkretny produkt wpływa na stężenie glukozy we krwi. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować nagłe skoki cukru we krwi i zwiększać zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Ładunek glikemiczny uzupełnia informacje, jakie daje nam o produkcie GI. Nie tylko wskazuje na to, jak zmieni się poziom glukozy we krwi po spożyciu produktu, ale także na skutki spożycia określonej porcji posiłku w określonym czasie. Skonstruowanie diety złożonej z produktów o niskim GI i ŁG jest doskonałym sposobem na utrzymanie zrównoważonego poziomu cukru we krwi.

Znajdź zdrową równowagę

Kluczem do walki z insulinoopornością (https://www.powrotdonatury.com.pl/choroby-cywilizacyjne/4/insulinoopornosc) jest znalezienie zdrowej równowagi – zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych i zastąpienie ich zdrowszym planem żywieniowym. Trzymając się różnorodnej diety o niskiej zawartości cukrów, możemy stale zwiększać wrażliwość na insulinę oraz poprawiać własne samopoczucie. Ważnym czynnikiem jest również aktywność fizyczna. Spacer po posiłku i nawet krótkie, umiarkowane aktywności w ciągu dnia znacznie poprawiają zarządzanie poziomem cukru we krwi. Tracąc od 5 do 10% masy ciała, możemy znacząco poprawić wrażliwość organizmu na insulinę, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II czy chorób układu krążenia. Plan żywieniowy metabolic balance może być alternatywną w stosunku do leków formą leczenia insulinoporności.