Otyłość w dzisiejszych czasach nazywana jest już przez specjalistów epidemią. Każdy z nas chce się przed nią ustrzec lub od niej uciec. Jeśli więc przytyłeś kilka lub kilkanaście kilogramów, chęć ich natychmiastowej utraty jest zrozumiała, ale może również spowodować pewne komplikacje, w które niestety wpada wielu Polaków. W naszej nadgorliwości i z powodu wielu mylnych informacji zalewających internet możesz nieświadomie popełnić błędy związane z jedzeniem niewłaściwych rzeczy. Aby powstrzymać cię od ich popełniania, wymieniamy te najczęściej powtarzane - zapraszamy do lektury.

Myślenie, że wszystkie kalorie są równe

Niestety, zawartość kalorii w dwóch innych produktach może być podobna, ale ich wpływ na nasz organizm już zupełnie inny. Kalorie, które spożywasz podczas jedzenia warzyw są dobre, natomiast kalorie, które trafiają do twojego organizmu, spożywając burgera należą do tych złych. Wynika to z faktu, że ilość insuliny uwalnianej przez organizm zależy bardziej od rodzaju spożywanych kalorii niż od ich ilości.

Wybieranie tylko niskotłuszczowych lub dietetycznych potraw

Przetworzone, niskotłuszczowe lub "dietetyczne" w nazwie potrawy to często wybór, po który sięgamy, będąc na diecie. Wiele z tych produktów nasyconych jest cukrem, aby poprawić ich smak. Dlatego zamiast utrzymywać cię w pełni energii pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu mogą sprawić, że uczucie głodu będzie silniejsze i w rzeczywistości spowodują, że będziesz jeść więcej.

Spożycie niewystarczającej ilości białka

Kiedy zależy ci na utracie kilogramów, białko jest jednym z tych składników odżywczych, których nie może zabraknąć w posiłkach. Dieta, w której znajduje się białko poprawia metabolizm, zmniejsza apetyt, pozytywnie wpływa na szereg hormonów regulujących masę ciała. Pomaga także chronić masę mięśniową podczas utraty kilogramów.

Zbyt częste spożywanie posiłków

Pewnie niejednokrotnie słyszałeś o spożywaniu małych porcji wielokrotnie w ciągu dnia zamiast spożycia trzech głównych posiłków. To podstawowy błąd. Jedzenie, gdy jesteś głody i tylko wtedy jest kluczem do utraty wagi. Zbyt częste spożywanie nawet drobnych posiłków może prowadzić do dostarczenia zbyt dużej ilości kalorii w ciągu dnia, ale co najgorsze będzię stale podnosiło insulinę,  co może prowadzić do insulinooporności następnie cukrzycy II stopnia, a tym samym zaburzenia metabolizmu i przybierania na wadze. Ogólny problem i błędy żywieniowe popełniane przez Polaków, jak i resztę ludzi na całym świecie, wynikają z dezinformacji i braku czasu na zgłębienie tematu. Jaki jest złoty środek? Przede wszystkim indywidualne i rozsądne podejście do odżywiania, każdy organizm jest inny i nie ma jednego złotego środka. Udaj się na konsultację dietetyczną, poznaj możliwości i przekonaj się, że zdrowy i zbilansowany plan żywieniowy wcale nie musi wiązać się ze skomplikowaną dietą - https://www.powrotdonatury.com.pl/.