Ponieważ migreny mogą skutecznie uprzykrzać nam życie, korzystne jest zidentyfikowanie i uniknięcie potencjalnych czynników wyzwalających ten ból. Dla niektórych osób wyzwalacze migreny mogą obejmować określone pokarmy lub rodzaje żywności. I odwrotnie, niektóre pokarmy mogą zmniejszać częstotliwość migrenowych bólów głowy lub też zmniejszać ich objawy. Chociaż nie ma konkretnej „diety migrenowej”, tak naprawdę każdy jest w stanie zmniejszyć liczbę migren poprzez monitorowanie tego, co spożywa. W tym artykule przyjrzymy się niektórym pokarmom, które mogą zapobiegać migrenom, wywoływać je lub łagodzić.

Jakie pokarmy pomagają w zapobieganiu migrenie?

Zdrowa dieta może być znaczącym czynnikiem w zapobieganiu migrenom. Powinna więc składać się ze przede wszystkim ze świeżej żywności, w tym owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz pełnowartościowych białek. W przypadku świeżej żywności istnieje mniejsze prawdopodobieństwo dodania konserwantów, takich jak glutaminian sodu, a należy pamiętać, że konserwanty mogą być powodem występowania migren u części osób cierpiących na silne bóle głowy. Poniżej przedstawiamy te produkty spożywcze, które na ogół nie zawierają konserwantów:
  • chleb, zboża i płatki zbożowe;
  • mięsa - świeża wołowina, kurczak, ryby, jagnięcina, wieprzowina, indyk lub cielęcina;
  • orzechy i nasiona niezawierające sztucznych aromatów;
  • owoce i warzywa.
Pamiętajmy, że nadwaga może zwiększać prawdopodobieństwo występowania migreny lub nasilać jej objawy. Spożywanie posiłków w określonych porach umożliwi utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, a mądre podejście do odżywiania pomoże utrzymać prawidłową masę ciała.

Pokarmy wyzwalające migrenę

Pokarmy, które wywołują migreny, będą się różnić w zależności od indywidualnych uwarunkowań każdej osoby. Jednak produkty, którym przypisuje się wyzwalanie migreny to:
  • sery dojrzewające;
  • alkohol, zwłaszcza piwo i czerwone wino;
  • czekolada;
  • wędliny;
  • konserwanty zawarte w żywności, takie jak azotany, azotyny i sztuczne środki słodzące;
  • wędzona ryba;
  • ekstrakt drożdżowy.
Pamiętajmy, że jedną z częstych przyczyn bólów migrenowych jest odwodnienie organizmu, dlatego regularnie powinniśmy dostarczać mu płynów, nie tylko w czasie upalnych dni, ale przez cały rok.

Plan żywieniowy odpowiedni dla osoby z migreną

Właściwie zbilansowane posiłki mogą odgrywać bardzo ważną rolę w zapobieganiu migrenom, ich wyzwalaniu i łagodzeniu. Jednak migreny różnią się w zależności od osoby, więc rodzaj żywności, który jest korzystny dla jednej osoby, może nie być odpowiedni dla innej. Na pomoc w ułożeniu diety możesz liczyć w moim krakowskim gabinecie. Moją specjalizacją jest opracowywanie skutecznych planów żywieniowych dla osób, które walczą z migrenowymi bólami głowy. Na podstawie zleconych badań krwi (37 wskaźników) oraz rozmowy na temat twojego dotychczasowego stylu życia będziemy w stanie opracować kompleksowy plan żywieniowy, który poprawi jakość twojego życia i samopoczucie. Już dziś skontaktuj się z nami i poznaj możliwości planu żywieniowego metabolic balance®.