Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego odczuwasz głód? Z jakiego powodu Twoje ciało naprawdę potrzebuje jedzenia? W dzisiejszym artykule staramy się odpowiedzieć na te pytania.

Dlaczego czujemy się głodni?

Głód ma oczywisty cel: mówi nam, że musimy jeść, aby dostarczyć naszemu ciału pożywienia. Jednak większość z nas żyje w świecie, w którym jedzenie jest zawsze obecne, a posiłki są planowane zgodnie z konwencjami społecznymi. Czy naprawdę potrzebujemy przypomnienia, aby zjeść śniadanie, obiad i kolację? Najwyraźniej tak. Podczas gdy nasze społeczeństwo ewoluowało, aby zapewnić nam możliwość jedzenia tego, na co mamy ochotę i w wybranym przez nas momencie, nasze organizmy są przede wszystkim zainteresowane utrzymywaniem "dobrze naoliwionej maszyny" i stałego poziomu odżywienia. Oznacza to, że zaczynamy odczuwać głód, gdy nasz żołądek jest pusty. Jednak widok smakowitego jedzenia może nas kusić, mimo że nie jesteśmy rzeczywiście głodni. Dzieje się tak dlatego, że nasz mózg poszukuje pokarmów bogatych w energię, na wypadek, gdybyśmy mieli przejść w tryb działania.

Odczuwanie głodu i pusty żołądek

Po posiłku nasze przewody żołądkowo-jelitowe powoli się opróżniają, przepychając pokarm przez żołądek oraz jelita cienkie i grube. Skurcze zwane międzytrawiennym wędrującym kompleksem motorycznym (MMC) wymiatają niestrawione jedzenie, co trwa około 130 minut. Końcowa faza MMC jest regulowana przez hormon zwany motyliną. Skurcze kontrolowane przez motylinę powodują charakterystyczne burczenie w naszych żołądkach i zbiegają się z uczuciem głodu.

Uczucie głodu i przejadanie się

Nasze mózgi kontrolują odczuwanie głodu w oparciu o to, co jemy, niezależnie od tego, czy czujemy, że to, co zjedliśmy, wystarczy, aby zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią ilość energii. Pamiętajmy o tym, że gdy nasze oczy wykryją coś, co wcześniej lubiliśmy jeść, nasz mózg zostaje o tym niezwłocznie powiadomiony. Inną, lecz niezwykle istotną kwestią, jest zjawisko wilczego głodu, który pojawia się, gdy poziom cukru w naszym organizmie gwałtownie spada. Jest spowodowany złymi nawykami żywieniowymi,przyjmowaniem niewłaściwych produktów, pomijanie posiłków czy wysokim poziomem stresu. W takim przypadku warto niezwłocznie wybrać się do lekarza i dietetyka, w celu uzyskania wsparcia w regulacji poziomu insuliny i cukru we krwi. Utrzymanie zdrowej diety i stabilnej wagi może być więc bitwą między tym, co mówimy naszemu mózgowi, a tym, co on nam podpowiada. Rozsądne i indywidualne podejście do odżywiania pozwoli Ci zapanować nad uczuciem głodu. Skorzystaj z naszych konsultacji dietetycznych online, poznaj możliwości i przekonaj się, że walka z wciąż towarzyszącym głodem nie musi być nierówna. Specjalizuję się w opracowywaniu skutecznych planów żywieniowych dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy, zachować witalność i dobre samopoczucie, a także wyregulować wydzielanie poziomu insuliny i cukru we krwi tak aby pozbyć się napadów wilczego głodu i ochoty na podjadanie. Na podstawie zleconych badań krwi (37 wskaźników) oraz zebranego wywiadu na temat twojego stylu życia i dotychczasowego odżywiania, wspólnie ułożymy kompleksowy plan żywieniowy. Serdecznie zapraszam do kontaktu!