„Jedz więcej błonnika" - prawdopodobnie już słyszałeś to niejednokrotnie. Ale czy wiesz, dlaczego błonnik jest tak dobry dla zdrowia? Błonnik pokarmowy - znajdujący się głównie w owocach, warzywach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych - jest najbardziej znany ze swojej zdolności do zapobiegania lub łagodzenia zaparć. Jednak żywność zawierająca błonnik może również zapewniać inne korzyści zdrowotne, takie jak pomoc w utrzymaniu odpowiedniej wagi, obniżenie ryzyka cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, jaką rolę błonnik odgrywa w naszym organizmie oraz jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Czym jest błonnik?

Najprościej mówiąc, błonnik pokarmowy jest niestrawnym węglowodanem występującym w żywności. Dzieli się na dwie szerokie kategorie w oparciu o rozpuszczalność w wodzie: - błonnik rozpuszczalny - rozpuszcza się w wodzie i może być metabolizowany przez dobre bakterie w jelitach. Rozpuszczalne włókna znajdują się w owsie, grochu, fasoli, jabłkach, owocach cytrusowych, marchwi czy jęczmieniu, - błonnik nierozpuszczalny - nie rozpuszcza się w wodzie. Mąka pełnoziarnista, otręby pszenne, orzechy, fasola i warzywa takie jak kalafior, fasolka szparagowa i ziemniaki, są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika. Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele różnych rodzajów błonnika. Niektóre z nich mają ważne korzyści zdrowotne, podczas gdy inne są w większości bezużyteczne. Lekarze i dietetycy zalecają, aby mężczyźni i kobiety spożywali odpowiednio 38 i 25 gramów błonnika dziennie.

Korzyści płynące z diety bogatej w błonnik

Dieta bogata w błonnik zapewnia nam: - utrzymanie zdrowia jelit - dieta bogata w błonnik może obniżyć ryzyko wystąpienia hemoroidów i małych woreczków w okrężnicy (choroba uchyłkowa). Badania wykazały również, że dieta bogata w błonnik prawdopodobnie obniża ryzyko raka jelita grubego. Część błonnika jest fermentowana w okrężnicy. Naukowcy wciąż badają, w jaki sposób błonnik może pomóc w zapobieganiu chorobom jelita grubego. - obniża poziom cholesterolu - rozpuszczalny błonnik występujący w fasoli, owsie, siemieniu lnianym i otrębach owsianych może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazały również, że produkty bogate w błonnik mogą mieć inne korzyści zdrowotne dla serca, takie jak obniżenie ciśnienia krwi i obniżenie ryzyka powstawania stanów zapalnych. - pomaga kontrolować poziom cukru we krwi - u osób z cukrzycą, błonnik - szczególnie błonnik rozpuszczalny - może spowolnić wchłanianie cukru. Zdrowa dieta zawierająca nierozpuszczalny błonnik może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. - pomaga w osiągnięciu upragnionej wagi - produkty bogate w błonnik są zwykle bardziej sycące niż produkty ubogie w błonnik. Dlatego więc będziesz jeść mniej i dłużej będziesz nasycony.

Jak ułożyć dietę bogatą w błonnik?

Odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta to pierwszy krok do twojego sukcesu. Na pomoc w ułożeniu mądrego planu żywieniowego, który będzie bogaty w błonnik, możesz liczyć w moim gabinecie lub podczas konsultacji dietetycznej online. W trosce o dobre samopoczucie i zadowalające efekty opracowuję skuteczne plany żywieniowe oparte o program metabolic balance®. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej metody i efektów, które wspólnie osiągniemy, serdecznie zapraszamy do kontaktu z nami.