Insulina to hormon, który pomaga organizmowi wchłaniać glukozę i utrzymuje równowagę poziomu cukru we krwi. Insulinooporność natomiast występuje wtedy, gdy komórki organizmu nie wchłaniają prawidłowo insuliny. Z biegiem czasu, insulinooporność może powodować szereg problemów, w tym permanentnie wysoki poziom cukru we krwi, uszkodzenie komórek, narządów, mięśni, kończyn czy oczu. Niektóre pokarmy i wybory dotyczące stylu życia, mogą zwiększać ryzyko związane z opornością na insulinę. Wprowadzenie zmian w codziennej diecie może zmniejszyć insulinooporność oraz ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się możliwościom wprowadzenia modyfikacji na takie, które zwiększy wrażliwość organizmu na insulinę.

Co jeść przy insulinooporności?

W naszej diecie brakuje zazwyczaj pewnych składników odżywczych, takich jak magnez, wapń, błonnik czy potas. Są one jednak niezbędne do utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi. Osoby z insulinoopornością powinny więc wybierać pokarmy, które zawierają dużą iość tych składników odżywczych. Oto produkty, które pomagają wspierać wrażliwość na insulinę, a także zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy:
  • warzywa nieskrobiowe, takie jak brokuły, warzywa zielonolistne i papryka,
  • pomidory, będące doskonałym źródłem witamin C i E,
  • owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze czy limonki,
  • żywność bogata w błonnik, w tym fasola czy soczewica,
  • niektóre produkty pełnoziarniste, takie jak owies, komosa ryżowa czy jęczmień,
  • pokarmy bogate w białko, w tym chude mięso, ryby, soja, rośliny strączkowe czy orzechy,
  • ryby o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak łosoś czy śledzie,
  • żywność zawierająca przeciwutleniacze, np. aronia, jagody i żurawina,
  • woda, zwłaszcza jako zamiennik napojów słodzonych i gazowanych.

Co wykluczyć z diety przy insulinooporności?

Niektóre pokarmy znacznie zwiększają poziom cukru we krwi. Ich regularne spożywanie, może przeciążyć zdolność organizmu do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny i ograniczyć zdolność komórek do wchłaniania cukru. Wykluczenie lub znaczne ograniczenie następujących pokarmów, może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego stężenia cukru we krwi:
  • napoje słodzone, w tym soki owocowe czy napoje gazowane,
  • alkohol,
  • warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki, dynia czy kukurydza,
  • przetworzone przekąski i dania gotowe,
  • słodycze, takie jak lody czy czekoladowe batony,
  • rafinowane zboża, takie jak biały chleb, ryż, makaron oraz produkty na bazie mąki, które mają mniej błonnika niż wersje pełnoziarniste,
  • nabiał, zwłaszcza pochodzący od krów,
  • smażone potrawy,
  • żywność bogata w tłuszcze nasycone, w tym czekolada czy masło.

Znalezienie zdrowej równowagi

Najważniejszą rzeczą przy insulinooporności jest dążenie do równowagi, różnorodności i umiaru. Nie możesz pozwolić sobie na popadniecie w rutynę, ponieważ dieta, której nie polubisz, nie przyniesie pożądanych efektów. Twoim celem natomiast, powinno być przyjęcie wzorców żywieniowych, które są zrównoważone i pozwalają na długoterminowe przestrzeganie diety sprawiającej Ci przyjemność. Dla osób zmagających się z insulinoopornością, opracowany został specjalny plan żywieniowy Metabolic Balance®. Jego fundament to założenie, że ciało każdego z nas jest w stanie samodzielnie produkować hormony i enzymy, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki zastosowaniu planu możemy wyregulować poziom insuliny i cukru we krwi nie wprowadzając farmakologii i chroniąc organizm przed wystąpieniem cukrzycy II stopnia. Dlatego spersonalizowany plan żywieniowy, oparty na dokładnych badaniach krwi, skoncentruje się na takich pokarmach, które zawierają składniki odżywcze, niezbędne do funkcjonowania Twojego organizmu i dobrego samopoczucia. Umów się z naszym dietetykiem przez internet lub skonsultuj się z nami stacjonarnie.