Długowieczność wcale nie musi kojarzyć się z filmami science-fiction, w których bohater sięga po magiczne pigułki przeciwstarzeniowe. Okazuje się, że również i sekret długiego życia nie jest większą tajemnicą. Według badań, aby uczynić życie długim, zdrowym i szczęśliwym, należy wyrobić w sobie pewne proste nawyki - niepalenie, aktywność fizyczna, utrzymanie odpowiedniej wagi oraz spożywanie właściwej żywności.  W dzisiejszym artykule piszemy o pokarmach, o których wiadomo, że cofają zegar biologiczny. Chociaż żaden z nich w pojedynkę nie może przedłużyć życia, ważne jest, aby włączać ich jak najwięcej do swojej diety.

Warzywa i owoce

Badania sugerują, że osoby jedzące dużo warzyw i owoców żyją dłużej. Dlaczego tak się dzieje? To zasługa składników odżywczych, zawartych we wspomnianych pokarmach. Mieszkańcy Okinawy - którzy cieszą się najdłuższym życiem, m.in. przez niskie wskaźniki chorób serca i występowania nowotworów - mają dietę bogatą w owoce i warzywa, zwłaszcza te ciemnozielone i żółte.

Ryby zamiast mięsa

Tłuste ryby są dobrym źródłem witamin A i D, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, obniżający ryzyko chorób serca, uszkodzeń mózgu czy udaru. Natomiast kwas DHA zawarty w rybach, to klucz w walce z chorobą Alzheimera - spowalnia postęp choroby, czyniąc go kluczowym składnikiem zdrowego mózgu, a ostatecznie także zdrowszego stylu życia.

Oliwa z oliwek

Wielu z nas unika tłuszczów i olejów, aby pozostać szczupłym i zdrowym. To błąd. Dobre tłuszcze - czyli tłuszcze nienasycone - które znajdziemy w oliwie z oliwek, są niezbędne dla zdrowia naszego organizmu. Jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko udaru i chorób serca, ze względu na wysoką zawartość mikroelementów zwanych fenolami. To właśnie one mają dobroczynne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Żurawina

Ten malutki owoc pełen jest właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych, antybakteryjnych oraz wzmacniających odporność. To wszystko dzięki zawartym w niej fitoskładnikom, których zadaniem jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem środowiska, infekcjami wirusowymi oraz grzybiczymi.

Orzechy

Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, białka roślinnego, błonnika, przeciwutleniaczy, fitosteroli i minerałów. Dodatkowo są produktem o niskim indeksie glikemicznym, idealnym dla osób zmagających się z cukrzycą. Ich regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu, co zmniejsza możliwość występowania chorób serca.

Czekolada

Ziarna kakaowe są bogate w przeciwutleniacze, pomagające zmniejszyć ryzyko wstępowania chorób serca. Zanim jednak zaczniesz zaopatrywać się w zapas tabliczek, pamiętaj, że kostka dziennie wystarczy. Upewnij się również, że wybierasz czekolady z jak największą ilością kakao (ponad 70%). Zawierają wówczas dużą dawkę flawonoidów i mniej cukru.

Zdrowa dieta zgodna z Tobą

Pamiętaj, że zdrowa i zbilansowana dieta może być smaczna, urozmaicona i bogata w produkty, które dobroczynnie wpływają na Twój organizm. Jej podstawą nie jest jedynie ścisły harmonogram posiłków, ale również zmiana nawyków żywieniowych i ich postrzegania. W moim gabinecie możesz liczyć na pomoc w ułożeniu spersonalizowanego planu dietetycznego oraz określenie realnych celów - podczas konsultacji dietetycznych online lub jeśli wolisz, stacjonarnie. Skontaktuj się z nami i zacznijmy wspólnie działać już dziś!