Układ odpornościowy to niezwykle złożona sieć, która nieustannie pracuje na najwyższych obrotach. Wszystko to po to, aby chronić organizm przed bakteriami, toksynami, pasożytami oraz wirusami. Układ odpornościowy człowieka oferuje dwie linie obrony — odporność wrodzoną oraz nabytą (adaptacyjną).
  • Odporność wrodzona jest pierwszą linią obrony i składa się z barier fizycznych, takich jak skóra i błony śluzowe oraz barier chemicznych i komórkowych. Wrodzony układ reaguje w ten sam sposób na każdego napotkanego "wroga". Jeśli wrodzony układ odpornościowy okazuje się nieskuteczny wobec potencjalnego zagrożenia, inicjatywę przejmuje adaptacyjny układ odpornościowy.
  • Adaptacyjny układ odpornościowy składa się z wyspecjalizowanych komórek krwi i białek, które atakują konkretną przyczynę infekcji. Posiada pewnego rodzaju pamięć, dlatego po początkowym narażeniu, organizm staje się odporny na określone choroby.
Abyśmy byli zdrowi, układ odpornościowy każdego z nas musi działać bez zarzutu. Niektóre choroby, leki czy wybory dotyczące stylu życia mogą niestety niekorzystnie wpływać na funkcje odpornościowe. Dlatego przy wspieraniu odporności tak ważne okazuje się to, po jakie produkty spożywcze sięgamy. Które z nich powinniśmy wybierać? Co wyeliminować z codziennej diety? Oraz czy istnieje konkretny plan żywieniowy, wzmacniający odporność?
Naturalne metody na poprawienie odporności

Jak wzmocnić układ odpornościowy?

 Zdrowe odżywianie i medycyna naturalna — porady dietetyka z Krakowa

Układ odpornościowy najlepiej jest przygotowany do podjęcia walki z wirusami, gdy dostarczasz mu żywność, zapewniającą stały dopływ kluczowych składników odżywczych. Pokarmami, które wzmacniają układ odpornościowy, są przede wszystkim:
  • owoce i warzywa — im jaśniejsze, tym lepiej dla Twojego organizmu. Żywe kolory sygnalizują obecność przeciwutleniających i przeciwzapalnych fitochemikaliów, takich jak karoteny, polifenole, flawonoidy i antocyjanidyny. Lekko gorzkie rośliny, takie jak mniszek lekarski czy rukola, podtrzymują zdrowie wątroby, wspierając produkcję komórek i prawidłowe funkcjonowanie limfocytów.
  • produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe — to źródło błonnika, niezbędnego dla zdrowia jelit. Ponieważ jelita są głównym ośrodkiem aktywności immunologicznej, ważne, aby utrzymywać je w dobrym stanie. Produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe zawierają również witaminy z grupy B i cynk, które dodatkowo wspierają układ odpornościowy.
  • zdrowe tłuszcze — naturalne oleje dodane do posiłków, pomagają we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E, kluczowych dla zdrowia układu odpornościowego.
Innymi ważnymi składnikami odżywczymi, które wzmacniają odporność, są witamina C, magnez i selen. Ważne, aby dostarczać je z różnych pokarmów roślinnych, by zapewnić sobie silną odpowiedź immunologiczną przeciwko wirusom i patogenom.
Jak pokarmy wpływają na odporność?

Czy pokarmy mogą osłabić układ odpornościowy?

Niestety istnieją również pokarmy, które niekorzystnie wpływają na układ odpornościowy, osłabiając go i zwiększając podatność na infekcje wirusowe. Na co więc uważać? Unikaj przede wszystkim:
  • smażonych potraw — sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, tłumiąc tym samym ogólną odpowiedź immunologiczną;
  • żywności wysoko przetworzonej — w tym rafinowanych zbóż i cukrów, które zubożają składniki odżywcze, uniemożliwiając prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • dużych ilości mięsa — nie musisz całkowicie wykluczać go ze swojej diety, jednak warto ograniczyć spożywanie. Często jest źródłem patogenów oraz chemikaliów, które negatywnie oddziałują na układ odpornościowy.
Produkty wymienione wyżej mają również negatywny wpływ na zdrowie jelit. Połączenie związków prozapalnych oraz niskiej zawartości błonnika, zaburza równowagę bakterii w jelitach. Prowadzi to do osłabienia ściany jelita, zwiększając ryzyko przewlekłego stanu zapalnego. Natomiast pokarmy roślinne dostarczają korzystnych bakterii jelitowych, działając przeciwzapalnie.

Czy istnieje plan żywieniowy, który wzmocni odporność? 

Zdrowa dieta w połączeniu z medycyną naturalną jest najlepszą profilaktyką zdrowia,  którą promujemy w krakowskim gabinecie Powrót do Natury

Możesz wesprzeć swój układ odpornościowy, prowadząc zdrowy tryb życia i uzupełniając go zbilansowaną dietą. Oznacza to ograniczenie spożywania żywności i napojów o wysokiej zawartości cukrów oraz soli, przetworzonych mięs czy smażonych potraw, które mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcje odpornościowe organizmu.
Pamiętaj jednak, że zdrowa dieta to nie tylko ograniczenia. Może być smacznie, różnorodnie, bez uczucia głodu.
Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmiany w codziennych nawykach, w moim gabinecie możesz liczyć na pomoc w ułożeniu spersonalizowanego planu — podczas konsultacji dietetycznych online lub jeśli wolisz, stacjonarnie. Plan żywieniowy, który tworzymy dla naszych pacjentów, stworzony jest na podstawie programu Metabolic Balance®. Po analizie wyników zleconych przez nas badań krwi (opartych aż na 37 wskaźnikach) oraz wszystkich informacjach na temat funkcjonowania Twojego organizmu ułożymy indywidualny jadłospis. Będzie nie tylko pozytywnie wpływał na Twój organizm, ale również poprawi ogólne samopoczucie. Skontaktuj się z nami i zacznijmy działać już dziś!